• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

În perioada 12 – 15 septembrie, organizațiile sindicale studențești a șase universități (Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Agrară de Stat din Moldova și Universitatea de Stat din Tiraspol) și-au dat întâlnire în cadrul „Forumului Organizațiilor Sindicale Studențești”.

Forumul a reprezentat, de fapt, o oportunitate pentru fiecare student de a-și dezvolta noi abilități manageriale și de comunicare. Astfel, în cadrul acestuia au fost realizate trei traninguri, ce au abordat subiecte educaționale și eficiente pentru o bună activitate în cadrul organizațiilor sindicale studențești, având ca tematici: „Team Management”, „Event Management”, dar și un training în care s-au pregătit pentru campania de dare de seamă și alegeri care se desfășoară toamna curentă, iar cei „noi-veniți” în cadrul organizațiilor s-au familiarizat cu structura organizațiilor sindicale studențești și principiile pe care se bazează activitatea acestora.

Lia-Liliana Șonțu, președintele biroului sindical al Facultății Textile și Poligrafie, Universitatea Tehnică a Moldovei:

Având ca obiectiv familiarizarea cu conceptele de echipă și eveniment, trainingurile au asigurat un climat psihologic favorabil, o atmosferă lucrativă, captând din start interesul tuturor participanților, dornici de a-și performa aptitudinile de organizare, cooperare. Astfel, lecția primordială însușită de toți participanții în cadrul activităților este faptul că orice lucru făcut într-o echipă, activitatea căreia se bazează pe colaborare, este un garant al succesului.

Activitățile de grup au contribuit la stabilirea unei colaborări eficiente între studenții celor 6 universități, având loc un schimb de experiență, cunoștințe și emoții între participanții forumului. Actualitatea temelor abordate în cadrul trainingurilor au contribuit la dezvoltarea abilităților și competențelor persuasive, de organizare, coordonare și colaborare.

Iana Coțofană, vicepreședintele biroului sindical al Facultății de Filologie și Istorie, Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă”:

,,O călătorie de o mie de leghe începe cu un singur pas”, spunea Confucius. Primul pas pe care l-am realizat a fost intrarea fiecăruia dintre noi în rândurile organizației sindicale, de aici călătoria noastră a început. Astfel, în perioada 12-15 septembrie 2019 ne-am întâlnit împreună cu colegii studenți sindicaliști ai UPSC, USM, UTM, ASEM, UASM, UST pe malul mării la Forumul Organizațiilor Sindicale Studențești. Am rămas profund impresionată și ne-am încărcat bateriile cu energie pozitivă participând la acest forum, deoarece atmosfera care a dominat în cadrul echipelor a fost familială. Colaborând, am observat rezultatele acțiunilor noastre, care au fost destul de fructuoase. În prima etapă am fost instruiți de către doamna Culea Uliana cu privire la organizarea evenimentelor, acesta reprezentând un instrument de comunicare eficient. Am rezolvat împreună cu doamna Franț Lilia un rebus care a făcut o incursiune cu privire la cunoștințele noastre teoretice despre organizația sindicală și am analizat ierarhia membrilor sindicali. Împreună cu doamna Franț Anna am valorificat conform activității propuse personalitatea fiecărui membru sindical și am stabilit noi direcții de motivare pentru viitorii membri sindicali.

Având însărcinarea de a organiza un eveniment conform informației studiate am fost surprinsă de velocitatea curgerii ideilor colegilor. Ne-am organizat și am lucrat productiv asupra unui eveniment de recrutare. Însăși tematica subliniază faptul că zelul din interiorul sindicaliștilor nu este epuizat, avem nevoie de mai multe resurse umane pentru a înfăptui lucruri mărețe. Noi am stabilit împreună drumul către obiective țintind în scopuri. Am observat că profesionalismul este fermitatea calității, deoarece fiecare a avut grijă să contribuie la eveniment servindu-se de cunoștințele sale. Colegii au prezentat lucrul în echipă în fața tuturor membrilor cu atâta elocvență, încât în fiecare dintre noi pulsa dorința de a ne apuca de treabă. Venind acasă nu am uitat de ideile noastre, deoarece dorim să ne alimentăm entuziasmul organizând evenimente interuniversitare, deoarece am devenit o familie, care nu își uită membrii. Atmosfera din timpul activităților și a destinderilor, calitățile de care am dat dovadă: perseverența, punctualitatea, responsabilitatea, etc. ne-au mobilizat pentru a lucra productiv.

Oscar Wilde spunea că ,,Memoria este jurnalul pe care noi îl ducem peste tot cu noi.” Astfel, când ne vom simți epuizați, deschizând acest jurnal și reamintindu-ne de data de 12-15 septembrie, de forumul de la Primorsk, ne vom revigora forțele și vom continua să fim utili colegilor și societății.

Organizarea anuală a acestui forum contribuie la realizarea unui eficient schimb de experiență între studenții diferitor universități, la preluarea bunelor practici, dar și asigură o continuitate a activității organizațiilor sindicale studențești.

Lilia Franț, șef Departament organizare, educație și informare