• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

La Congresul VIII al FSEȘ, care s-a desfășurat pe data de 5 martie 2025, a fost prezent, în calitate de înalt oaspete, dl John MacGabhann, președintele CSEE (ETUCE).

Vedeți aici mesajul de salut al Domniei sale:

Stimate domnule Președinte, stimați membri ai FSES, este o mare onoare să fiu aici, în Moldova, și să am această oportunitate de a mă adresa Congresului dumneavoastră.

În numele celor 11 milioane de pedagogi din familia CSEE vă transmit salutări fraternale, cele mai bune urări și asigurarea solidarității noastre.

Conceptul de familie mi se pare potrivit, deoarece sugerează un set de valori comune, respect reciproc, interese și ambiții comune, o capacitate de generozitate și incluziune, un efort colaborativ și concentrat, precum și o speranță neclintită. Mai mult decât atât, atunci când se confruntă cu amenințări sau provocări, o familie își apără și sprijină membrii, precum și comunitatea mai largă din care face parte.

În acest moment, acea comunitate mai largă – în Europa și dincolo de ea – se confruntă cu amenințări foarte serioase. Valorile sale fundamentale de justiție, echitate și incluziune sunt atacate, iar structurile democratice care susțin aceste valori sunt sub presiune. Ca și cum invazia brutală a Ucrainei de către Rusia și influența tot mai mare a extremei drepte nu ar fi fost suficiente, avem acum o încălcare îngrozitoare a încrederii de către actualul Președinte al Statelor Unite. Cei care ar trebui protejați și susținuți sunt în schimb demonizați și trădați, iar un amestec toxic de izolare arogantă și imperialism economic înlocuiește diplomația respectuoasă și angajamentul democratic la nivel global.

Ca sindicaliști, trebuie să înfruntăm această amenințare într-un mod inteligent, strategic, sustenabil și colectiv. Misiunea noastră rămâne neschimbată, chiar dacă natura și sursa amenințării s-au diversificat. Trebuie să continuăm să insistăm, în jurisdicțiile noastre respective și prin structurile europene și globale relevante, că valorile democratice și practica democrației nu doar că trebuie păstrate, ci și întărite.

Răspunsul adecvat la autocrație și imperialism este să devenim mai democratici, nu mai puțin democratici.

În rezoluțiile adoptate de Conferința CSEE de la Budva și de Congresul Mondial al IE de la Buenos Aires, există un angajament clar al sindicatelor din educație față de democrație și față de integrarea principiilor democratice în practica profesională și în curriculum – ceea ce reprezinta instrumentele noastre profesionale, plugurile noastre./ brăzdar

Colegi, democrația este imperfectă și fragilă, având nevoie de o îngrijire constantă, iar arhitectura sa este adesea inestetică. Cu toate acestea, este infinit mai bună decât alternativele urmărite de președinții Trump și Putin și de oligarhii, populiștii și oportuniștii lingușitori din urma lor. Cetățenii națiunilor mici – precum Moldova și țara mea natală, Irlanda – știu cum este să fii subjugat și exploatat – fie militar, fie economic, sau ambele – să fii lipsit de drepturi, oprimat cultural.

Poporul mândru și curajos al Ucrainei știe și el ce înseamnă să fii oprimat. Jugul opresiunii nu este mai ușor acum decât a fost în trecut, iar trecutul nu este atât de îndepărtat încât să fi dispărut din memorie.

Ca sindicaliști, știm că acolo unde practica democratică este amenințată, la fel sunt și drepturile omului, inclusiv drepturile lucrătorilor.

Ca lucrători în sectorul educației, știm și acceptăm că avem o responsabilitate profesională și morală care depășește obișnuitul – responsabilitatea și privilegiul de a modela un viitor mai bun pentru copiii noștri și, prin urmare, pentru societățile noastre, de a-i ajuta pentru a distinge binele de rău, dreptatea de nedreptate, adevărul de falsitate. Ceea ce ne-am dori și am face pentru propriul nostru copil trebuie să ne dorim și să facem pentru fiecare copil.

Sunt conștient că, aici în Moldova, există un dialog și un angajament robust și respectuos în desfășurare între FSEȘ și guvern, iar acest angajament se concentrează – printre altele – pe atragerea și păstrarea cadrelor didactice și a altor lucrători din educație, precum și pe problemele esențiale care trebuie recunoscute, prioritizate și abordate, inclusiv salariul, angajarea echitabilă și un volum de muncă echilibrat și gestionabil.

Educația publică de înaltă calitate este atât un bun public, cât și o necesitate a societătii. Pentru a o atinge și menține, este necesară o investiție publică adecvată și susținută.

Costul pentru societate al neinvestirii într-o educație publică de înaltă calitate este foarte semnificativ, nu în ultimul rând, dar nici exclusiv, în termeni economici.

Este demonstrabil faptul că acele țări care și-au manifestat cel mai puternic angajament față de educația publică de înaltă calitate au avut cele mai bune rezultate economice în ultimele decenii și sunt cel mai bine pregătite pentru a face față furtunilor economice și politice care ne așteaptă. La fel de important este și faptul că cetățenii bine educați sunt mai puțin susceptibili la influența extremiștilor și populiștilor și sunt mai capabili să distingă faptele de ficțiune și propagandă.

Dragi colegi, în încheiere, aici, în Moldova, sunteți profund conștienți de semnificația evenimentelor recente de pe scena mondială. Este posibil să ne aflăm în pragul unei abandonări fundamentale a ordinii internaționale bazate pe reguli, care, timp de aproape un secol, a ghidat modul în care națiunile interacționează și cooperează. În ciuda tuturor imperfecțiunilor sale, această ordine – sau o versiune recalibrată a acesteia – rămâne cea mai bună speranță pentru anii ce urmează. Deocamdată, responsabilitatea revine Europei, inclusiv sindicatelor europene, de a conduce prin solidaritate internațională, politici de bună-credință, știință fiabilă, cercetare credibilă, analize riguroase și un reper moral clar.

Voi, sindicaliștii și pedagogii din Moldova, vă aduceți contribuția. Voi întruchipați și inspirați speranță. În numele CSEE vă mulțumesc și vă salut pentru acest lucru și vă doresc un Congres de succes.