• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

Pe data de 9 noiembrie 2020 Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Federația Sindicală a Educației și Științei au semnat Convenția Colectivă pentru domeniul cercetării, anii 2021 – 2025 (nivel de ramură).

Este un eveniment important, dat fiind faptul că acest document necesar membrilor de sindicat din domeniul cercetării, în contextul reformelor la care este supus, este negociat și semnat separat, doar pentru domeniul cercetare. Totodată s-a dovedit a fi și un cadou cu prilejul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care se marchează anual, pe data de 10 noiembrie.

Convenția, prin prevederile sale, vine să protejeze salariații din domeniul științei, cercetării și inovării, părțile semnatare obligându-se să realizeze un șir de acțiuni ce țin de raporturile de muncă, protecția social-economică a salariaților, respectarea legislației muncii.

Prevederile Convenției sunt considerate garanții minime, de la nivelul cărora începe negocierea garanțiilor care se includ în contractele colective de muncă și contractele individuale de muncă.

În Republica Moldova, cca 2200 de angajați, membri ai FSEȘ, activează în domeniul cercetării și inovării.