• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

Joi, 20 octombrie curent, Comitetul Sindical de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), în colaborare cu Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ), au lansat cartea “Schițe din istoria organizației sindicale a salariaților Universității de Stat din Moldova”.

Lucrarea prezintă principalele evenimente și personalități care au marcat activitatea și istoria organizațiilor sindicale de la USM, începând cu anul 1946 până în prezent.

Nadejda Lavric, vicepreședinte al FSEȘ, a subliniat că pentru elaborarea acestei cărți a fost depusă o muncă de cercetare enormă, fiind consultate numeroase documente din arhive.

“Ne bucurăm că această carte a apărut în ajunul marcării celor 70 de ani de la constituirea USM și a organizației sindicale universitare. În această perioadă sindicatele au trecut prin diverse procese de transformare, însă au fost realizate multe lucruri frumoase. Cartea prezintă un bogat material factologic și scoate în evidență rolul sindicatelor de la USM”, a subliniat Nadejda Lavric.

Dumitru Căldare, președintele Comitetului sindical de la USM, dr. hab, redactor coordonator al lucrării, a menționat că datorită activității sindicatelor permanent au fost îmbunătățite condițiile de munca, iar liderii sindicali care au lucrat la USM, în diverse perioade, au contribuit cu succes la organizarea procesului de muncă.

”Lucrarea are o însemnătate practică, științifică și teoretică deoarece ilustrează în amănunte o serie de evenimente care și-au pus amprenta asupra mișcării sindicale, în contextul metamorfozelor istorice, sociale, economice, politice înregistrate pe teritoriul țării noastre pe parcursul a mai multor decenii”, a subliniat Dumitru  Căldare.

Participanții la lansare au menționat că un rol substanțial în ascensiunea USM și obținerea performanțelor didactice-științifice, îi revine și organizației sindicale, în carte fiind descrise detaliat aportul adus de sindicate și acțiunile președinților comitetului sindical.

Cu acest prilej, conducerea FSEȘ a oferit o serie de diplome de merit celor mai buni angajați ai USM.

(SURSA: http://sindicate.md/a-fost-lansata-cartea-schite-din-istoria-organizatiei-sindicale-a-salariatilor-usm/ )